Deníček nedonošeného mimi s rozštěpem

Domácí pekárna

Domácí pekárna je naším pomocníkem zejm.co se týče přípravy kynutých těst na buchty, knedlíky, mazance, koblížky apod., chléb v ní pečeme jen zřídka, nebo jen když chceme chléb speciální, např.špaldový, který nikde nekoupíte.

Zjistili jsme, že v pekárně lze připravovat různé druhy i nekynutých těst, jako třeba těsto na perníčky, linecké, na medvědí tlapky atd. To vše bez práce, pouze pomáháme stěrkou, aby se suroviny na těsto dobře propojily.

Máme pekárnu Kenwood, uvedené programy si musíte upravit podle typu Vaší pekárny.

 

Pudinková buchta bez mouky a mléka

5 vajec, 5 pudinků (nejlepší jsou čokoládové, ale můžou být i vanilkové, karamelové...), 20 dkg cukru, 200 ml oleje, hrstka kokosu, 1 vanilk.cukr, 1/2 prášku do pečiva.

Všechny suroviny se dají do nádoby a nechají míchat 10-15 minut. Vyndáme háky a dáme program pečení, většinou po 1 hod.pečení není ještě hotová, tak ještě tak půl hod.dopékám. Po vyhladnutí se může potřít jetě polevou, nebo jen posypat moučk.cukrem.

 

Bramborové šišky (kobližky)

500 g vařených a propasírovaných nebo najemnou nastrouhaných brambor, 25 g změklého másla, 1 vejce, 2 lžičky cukru, 350 g hrubé mouky, 1 lžička sušeného droždí.

Vše dát do pekárny v uvedeném pořadí, dát na program kynuté těsto. Hotové těsto vyklopit na vál, těsto rozdělit na 4 díly, z každého dílu vyválet malé válečky, které vytvarovat na šišky a smažit. Pak obalovat ve skořicovém cukru.

 

Jablečné kobližky

500 g hl.mouky, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky sušeného droždí, 1/8 l mléka, 100 g rozpuš.másla, 60 g cukru, 4 vejce. Zvlášť smíchat 1 kg oloupaných jablek nakrájených na malé kostičky a 1 lžíci koňaku.

Suroviny kromě směsi jablek dát do pekárny v pořadí tekuté-sypké. Program těsto. Po vykynutí se přidá do těsta směs jablek, z těsta se lžící dělají malé hromádky a ty se smaží jako kobližky a obalují ve skořicovém cukru. Zbylé bílky lze použít na kokosky.

 

Koblížky-plněné

250 ml mléka, 2 lžíce rumu, špetka soli, 40 g másla, 40 g cukru, 4 žloutky, 500 g polohr.mouky, 1 sáček suš.droždí.

Vykynuté těsto dát na vál na dvě části, z těsta vyválet 2 cm tlustou placku, skleničkou se předznačit kobližky, do středu vyznačených koblížků dát náplň (povidla, nutela, marmeláda). tento plát pak překrýt druhým plátem těsta a tam, kde vidíme střed koblížků s náplní, tam vykrajujeme kobližky vykrajovátme. Koblížky nechat pod utěrkou vykynout. Smažit v oleji nejdřív vrchní stranou a pak teprve otočit. Vždy pohlídat, jestli se po vykynutí neotevřely, jinak se při smažení otevřou a náplň vyteče do oleje a kobližky jsou zničené...Bílky lze použít na kokosky.

 

Linecké těsto z pekárny

200 g másla, 1 žloutek, 100 g moučk.cukru, 300 g hl.mouky, 1 vanilk.cukr.

Tuk, hodně změklý, nakrájet do pekárny na kousky, přidat žloutek, cukr a asi půl mouky. Zapnout program Těstoviny, po zamíchání přidat zbytek mouky. Zpočátku se dělá drobenka, těsto je potřeba shrnovat stěrkou ze stran nádoby dolů. Je lepší nechat proběhnout program ještě jednou. Stačí na cca 40 ks slepovaného cukroví o průměru 5 cm.

 

Langoše

250 ml mléka, 500 g hl.mouky, 1 kostka droždí, špetka soli.

Těsto lze uchovávat v sáčku v lednici a lze i namrazit.

 

Kynutí šneci

500 g hladké mouky, 100 g másla, 50 g cukru, špetka soli, 1 vejce, kostka droždí, 1/4 l mléka.

Z hotového těsta vyválet plát, na který se dá náplň - např.mleté ořechy se skořic.cukrem nebo ořechová, maková aj.náplň, povidla, nastrouhaná jablka s cukrem apod. pak se plát s náplní zavine a poté napříč nakrájí na řezy. ty se položí řeznou stranou a plech a nechají 20 min.ještě kynout. Potřít rozpuštěným máslem a péct v předehřáté troubě. Po upečení pocukrovat.

 

Rychlý hrníčkový citronovo-zázvorový chlebíček z pekárny

3 vejce, 1/3 hrnku oleje (ne olivového), 1/4 hrnku citronové šťávy (čerstvé, aby chlebíček voněl, ne koncentrát z obchodu), kůra z 1 citronu, 2 a 1/2 hrnku hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 1-2 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru, 1 hrnek moučkového cukru. Nakonec může být (ale nemusí) poleva (např.Vitana v prášku).

Zvlášť umícháme v misce vajíčka, olej, citronovou šťávu a jemně nastrouhanou kůru, tuto směs nalít do nádobky v pekárně. Pak promíchat v misce zvlášť mouku s práškem do pečiva, zázvorem, cukrem - toto přisypat do pečící nádoby. Zapnout  program na koláče (má asi většina pekáren), je lepší volit středně tmavou kůrku a ještě během míchání zkontrolovat, jestli se vše dobře promíchalo (když tak tomu pomoct od stěn nádobky stěrkou). Nakonec po upečení a vyklopení z pekárny pocukrovat nebo potřít polevou nebo  si dát ke kafíčku se šlehačkou, záleží na chuti...Chlebíček krásně voní a moc chutná, dokonce i menším dětem, i když je se zázvorem.

 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode